Rumfart

Så længe jeg kan huske, har jeg været bidt af en gal rumraket. I USA opdagede jeg modelraketter, så nu underviser jeg i, hvordan man bygger og opsender dem.

Logo for Dansk Selskab for RumfartsforskningI 1996 blev jeg medlem af Dansk Selskab for Rumfartsforskning. I 2006 blev jeg formand, og det var jeg indtil 2016.

I 2003 blev jeg færdig som cand.scient. i fysik fra Københavns Universitet med specialet “Optisk kommunikation i deep space – et feasibilitystudie i forbindelse med Bering-missionen”. Lige siden har jeg holdt foredrag om rumfart.

I 2007-2008 arbejdede jeg som systemingeniør hos Terma i Herlev, hvor jeg stod for den daglige kommunikation med Ørsted-satellitten og var med til at udarbejde stjernekataloger til stjernekameraer, og deltog i fase B af ASIM-projektet.

Logo for Copenhagen SuborbitalsSiden 2008 har jeg været medlem af Copenhagen Suborbitals.

Logo for ScienceTalenterSiden 2013 har jeg arbejdet som talentambassadør hos ScienceTalenter.


Jeg mener vi bør kolonisere rummet. Og jeg mener, at jo før vi kommer i gang, desto bedre. Mars kan sagtens understøtte en befolkning på flere millioner mennesker. Mars har lige så meget landareal som jorden (husk, at 70% af jordens overflade er dækket af vand). Har vi først etableret os på Mars, er vi næsten ikke til at få bugt med.

For 66 millioner år siden herskede dinosaurerne over Jorden. Men så en dag kolliderede en mindre asteroide med i Jorden. De efterfølgende klimaforandringer slog dinosaurerne ihjel.

Det moderne menneske menes at være opstået i Afrika for ca. 200.000 år siden. Hvis ikke en lille gruppe mennesker for ca. 60.000 år siden havde besluttet at forlade Afrika, så sad vi ikke her i dag. Menneskeheden står nu overfor et valg med lignende konsekvenser.

Vælger vi at blive her – at vi ikke har noget at gøre i rummet – er vi sikre på at uddø, det er bare et spørgsmål om tid. Vælger vi imidlertid at gøre rummet til vores nye hjem, åbner vi op for en lang række mulige fremtider.

Dinosaurerne uddøde, fordi de ikke havde et rumprogram, som Larry Niven sagde. Da jeg anser menneskeheden for bevaringsværdig, synes jeg det ville være ubegribeligt synd, hvis vi skulle lide samme skæbne som dinosaurerne.